Har du ont om tid för träning eller är ute efter att optimera den tid du faktiskt lägger på träning, är en vibrationsplatta ett träningsredskap som kan hjälpa dig!
Vibrationsplattor har funnits på marknaden i ca 30 år och blir allt mer populära eftersom de skapar förutsättningar för riktigt effektiv träning. Här kan du läsa allt om denna träningsform och hitta en bäst i test vibrationsplatta i vår topplista!
Vad är en vibrationsplatta?
En vibrationsplatta, även kallat vibrationsmaskin, är ett träningsredskap. Du ställer dig på en vibrerande platta och genomför dina övningar. Vibrationerna gör att dina muskler kontraherar och att du därmed får en mycket mer effektiv träning.
Varför ska du köpa en?
Med en vibrationsplatta kan du spara tid i samband med din träning. Tycker du att vanlig träning, som till exempel styrketräning, är långtråkigt kan du göra liknande övningar på en vibrationsmaskin och få bättre effekt på kortare tid.
Historia
Vibrationsträning är en uppfinning från Ryssland. Det var på 1960-talet man först testade metoden för att minska den negativa påverkan av tyngdlöshet i rymden. Träningen med vibrationsplatta gav bra effekter och spred sig därefter till elitatleter i Ryssland. Resten av världen fick upp ögonen för träningsformen på 1990-talet, då den första kommersiella produkten lanserades i Italien.
Vibrationsplatta Bäst i test 2024
Vår topplista nedan baseras på funktion, prestanda, kvalité, pris samt bäst i test från andra källor.
#1 FitnessPlate Future 3D – Bäst i test!
Detta är ett riktigt bra köp av vibrationsplatta. Plattan är avancerad och kvalitativ utan att kosta allt för mycket pengar. Den har sålts i tiotusentals exemplar med mycket hög kundnöjdhet. Med hjälp av vibrationerna aktiveras muskler som man inte kommer åt via vanlig träning. 15 minuters träning motsvarar ungefär 60 minuters cirkelträning.
Man aktiverar 50% mer muskelmassa och gör träningen mycket mer intensiv och effektiv. På så sätt ökas också fettförbränningen vilket snabbar på viktnedgång, om det är vad man är ute efter.
Prestanda och fakta:
- Vikt: 18 kg
- Mått: 75 x 45 x 14 cm
- Antal motorer: 2 stycken
- Kapacitet: 240 kW
- Hastighetsnivåer: 20
- Maximal användarvikt: 120 kg
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos TrendRehab!
#2 FitnessPlate 4D – Premiumval!
Om du inte känner dig begränsad av priset är detta en ännu bättre och riktigt premium vibrationsmaskin. Den har maximalt med olika vibrationstyper, något som bara återfinns i premiummodeller. Vi hade rankat den som #1 bäst i test om det inte varit för det högre priset.
Efter 10 min träning på plattan får du samma effekt som 60 min träning på gymmet, effektivt och intensivt med andra ord! Maxvikt 150 kg och motoreffekt 440 watt.
Prestanda och fakta:
- Vikt: 21 kg
- Mått: 79 x 46 x 18,5 cm
- Antal motorer: 3 stycken
- Kapacitet: 440 kW
- Hastighetsnivåer: 60
- Maximal användarvikt: 150 kg
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos TrendRehab!
#3 inSPORTline VibroGym Charles – Stor modell med handtag!
Detta är en större och kraftigare modell med handtag. Perfekt för äldre personer eller de som har problem med balansen. Maximal användarvikt är 120 kg och det finns tre förinställda program. Motorn ligger på 500 W.
Prestanda och fakta:
- Vikt: 36 kg
- Mått: 75 x 76 x 141 cm
- Kapacitet: 500 kW
- Hastighetsnivåer: 60
- Maximal användarvikt: 120 kg
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sporttema!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sportgymbutiken!
#4 inSPORTline Julisa
Detta är en annan bra vibrationsplatta av den mindre typen. Den är lite i samma stil som våra två topprodukter i listan. På denna kan du träna allt möjligt så som benböj, armhävningar, dips med mera. En fördel med inSPORTline Julisa är att den har två träningsgummiband på sidorna. Med dessa kan du utföra ännu mer olika övningar.
Denna vibrationsmaskin har tre olika vibrationsmöjligheter: Oscillerande, från sida till sida och 3D. Du kan även kombinera de olika vibrationerna samt välja olika hastigheter. Genom att du kan välja olika vibrationer samt hastighet blir dina träningsmöjligheter oerhört varierade.
Denna modell har en LCD skärm som visar allt relevant för din vibrationsträning. Det ingår även en fjärrkontroll så du enkelt kan ändra mellan de olika programmen.
Prestanda och fakta:
- Vikt: 18 kg
- Mått: 78 x 46 x 20 cm
- Antal motorer: 3 stycken
- Kapacitet: 440 kW
- Hastighetsnivåer: 60
- Maximal användarvikt: 120 kg
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sporttema!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sportgymbutiken!
Köpguide till den bästa vibrationsplattan
En vibrationsplatta är en relativt avancerad träningsmaskin. De är inte lika avancerade eller dyra som löpband, roddmaskiner eller vissa motionscyklar, men det är ändå en stor investering för de flesta. Med det sagt finns det dock modeller som är väldigt dyra.
Här i vår köpguide ska vi lista allt du behöver tänka på vid köp av en vibrationsplatta. Målet är att du ska kunna hitta den absolut bästa modellen för just dig och dina krav och förutsättningar.
Storlek och typ
För ett tiotal år sedan var det främst de stora vibrationsplattorna med handtag som fanns att tillgå på marknaden. De finns även att köpa idag och är ett bra alternativ för många. Men på senare år har det blivit allt mer populärt med de mindre modellerna som verkligen liknar just en ”platta”.
Det finns för och nackdelar med båda modellerna även om vi generellt sett kan rekommendera de mindre plattorna utan handtag för de allra flesta.
- Vibrationsplatta med handtag: Fördelen med dessa modeller är att du har ett handtag att hålla dig i så du inte tappar balansen och ramlar. Det är inget problem för de med normalbra balans, men för äldre personer och de med balansproblem och liknande kan det vara problematiskt utan handtag. En annan fördel är att de kan ha en kraftigare motor och effekt då de är större. Idag har dock utvecklingen kommit långt och många mindre modeller kan ha likvärdig motoreffekt. Nackdelen med dessa stora vibrationsmaskiner är att de är dyrare att köpa och att de tar större plats i hemmet. Det är svårt att ställa undan dem vid behov. En annan nackdel är att man ibland kan få lite begränsad rörelsefrihet på grund av handtaget.
- Liten vibrationsplatta utan handtag: Fördelen med dessa modeller är att de är mindre och lättare att ställa undan vid behov. Till exempel kan man skjuta in dem under sängen eller liknande. En annan fördel är att de vanligtvis är mycket billigare än de stora modellerna. Ytterligare en fördel är att man har en total rörelsefrihet på plattan, det är inget handtag som sticker upp och är i vägen när man gör sina övningar.
Maximal användarvikt
En viktig faktor för vissa är hur mycket vikt vibrationsplattan tål. Nästan alla modeller klarar 100 kg men väger du mer än så bör du kika på detta innan ett köp. Det finns premium modeller som tål 150 kg eller ännu mer ibland. Sen är det alltid vettigt att ha en ganska god marginal. Om modellen tål 100 kg och du väger 95 kg så kan det vara värt att köpa en stabilare modell.
Vibrationer och intensitet
Beroende på hur avancerad vibrationsplattan är kan den utföra olika sorters vibrationer. De varianter som finns är linjär vibration och oscillerande (svängande). Den linjära vibrationen kan vara upp och ner eller åt sidorna.
Hur snabbt plattan kan vibrera mäts i Hz och beror bland annat på hur stark motor den har. Desto större bred på intensiteten desto mer möjligheter har du att anpassa och utöka träningen.
Pris
När det kommer till vibrationsplattor så är priset en viktig fråga. Vill du bara ha en enkel platta som du ska använda lite då och då kan det räcka med en billig modell. Men vill du har maximalt med vibrationsmöjligheter, bra bredd på intensiteten och en hög maxvikt så kommer du behöva betala mer.
Omdömen och recensioner
Det är alltid bra att läsa vad andra tidigare kunder tycker om en viss produkt. De har ju redan testat den och kan ge sin uppfattning om dess för- och nackdelar.
I vår topplista längre upp har vi sammanställt all info från denna guide och presenterat de bästa vibrationsplattorna att köpa enligt oss.
Fördelar med en vibrationsmaskin
De ger dig varierad träning och aktiverar en stor del av dina muskler. Vibrationsplattor är därför ett perfekt komplement till konventionell träning. Att de dessutom är relativt billiga att köpa gör dem till det perfekta redskapet i ditt hemmagym.
Tack vare mängden kontraktioner musklerna måste göra när plattan vibrerar ger dig en intensiv och effektiv träning. Många elitidrottare, med begränsad tid för vissa övningar, drar nytta av detta.
En vibrationsplatta kan ge liknande träningseffekter som vanlig konventionell träning men på kortare tid. Plattorna är dessutom ett riktigt bra redskap vid rehabilitering eftersom de ökar blodflödet. Med ett ökat blodflöde kommer en förbättrad syretillförsel som i sin tur underlättar läkningen av skador och inflammerade områden.
En annan fördel med en vibrationsplatta är att personer med nedsatt rörlighet, grav övervikt eller funktionsnedsättningar av olika slag kan använda sig av den. De är nämligen mycket lättanvända och kräver minimal ansträngning. Det finns studier som visar att de kan ha positiva effekter för personer med cerebral pares (CP). Det finns också studier som visar att vibrationsträning kan underlätta för äldre personer att upprätthålla bra balans samt minska risken för benbrott.
Hur använder du en vibrationsplatta?
Dessa redskap kan användas på många olika sätt. En av dess största fördelar är att du inte behöver använda den lika länge som när du kör ett konventionellt träningspass.
Ställ dig på plattan och gör någon övning eller rörelse. Du kan testa med klassiska knäböj, utfallssteg, situps, dips eller armhävningar med händerna på plattan.
När du gör dina övningar på vibrationsplattan så kommer dina muskler att kontrahera. Träningen blir därför mer effektiv och tidsåtgången kan kortas ned.
Du bör begränsa antalet pass och längden på passen eftersom träningen med en vibrationsmaskin blir mer intensiv jämfört med vanlig träning. Till att börja med kan du köra tre stycken 10 minuters pass i veckan. Sedan kan du successivt öka till tre stycken 20 minuters pass i veckan.
Du bör komplettera din träning på vibrationsplatta med konditionsträning, eftersom det är viktigt med pulshöjande aktiviteter för att hålla hjärtat i form.
Sammanfattning
En vibrationsplatta är ett avancerat och effektivt träningsredskap som har exploderat i popularitet under 2000-talet. Den stora fördelen är att plattans vibrationer gör att all träning du utför på den blir mycket effektivare och intensivare. Du kan på så sätt träna en kortare tid men ända få samma eller större träningseffekt. Perfekt för dig som vill ta träningen till nya nivåer alternativt dig som har svårt att lägga tillräckligt med tid på vanlig träning.
Det bästa köpet enligt oss är generellt sett en mindre vibrationsplatta utan handtag. Vår vinnare för 2023 är FitnessPlate Future 3D.
Lycka till med din träning!
Källor:
- Strength increase after whole-body vibration compared with resistance training, Delecluse C, Roelants M, Verschueren S, Med Sci Sports Exerc. 2003 Jun;35(6):1033-41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12783053
- Träning på vibrationsplatta och dess effekt på muskelstyrka och motorisk funktion hos barn med cerebral pares – en experimentell fallstudie (2007-11-06), Birgitta Schreiber, Leg. Sjukgymnast och Ing-Britt Segerdahl, Leg.sjukgymnast, Västra Götalandsregionen, Habilitering och hälsa.
- Low-frequency vibratory exercise reduces the risk of bone fracture more than walking: a randomized controlled trial, Narcís Gusi, Armando Raimundo and Alejo Leal, BMC Musculoskelet Disord. 2006; 7: 92. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1693558/