När du tränat eller är på resande fot kan en proteinbar vara din räddare i nöden. Den är enkel att ta med, enkelt att få i sig och ofta riktigt god. Många använder sig av proteinbars i träningssammanhang för att på ett enkelt sätt få i sig den extra näring som de behöver. Proteiner är kroppens byggstenar och därmed ett av de viktigaste näringsämnena för dig som vill bygga och bibehålla muskelmassa.
Vad är proteinbars?

Tanken med en proteinbar är att den ska ge dig extra näring. Exempelvis som ett mellanmål, gärna i samband med träning. Proteinbars är den vanligaste formen av bars. Den har oftast ett innehåll av vassleprotein eller andra typ av mjölkproteiner. Det finns även veganska proteinbars som innehåller exempelvis sojaprotein och nötter.
Proteinbars används främst av de som tränar och vill bygga muskler. Den som är fysiskt aktiv har behov av att tillföra näring till kroppen för att orka träna och för att nå uppsatta träningsmål.
Många köper också hem proteinbars för att förenkla sin vardag. De användas då som ett enkelt, gott och näringsrikt mellanmål.
Köpguide
Det totala näringsinnehållet i en proteinbar är sällan högre än 75 gram per 100 g. Detta beror på att en bar behöver innehålla vätska för att vara ätbar. För att vara ätbar behöver baren också vara smaksatt på något sätt. Men eftersom proteinbars ofta innehåller förhållandevis små mängder socker, fett och salt så har de svårt att konkurrera med godis vad gäller smaken. Därför kan det vara bra att tänka på att de riktigt söta och goda barerna kan innehålla lite större mängd av socker, fett och salt. Kollagenprotein är en tacksam ingrediens i en bar med tanke på smak och konsistens men inte med tanke på proteinkvalité. Välj därför hellre en bar som innehåller mjölk- eller sojaprotein.
På marknaden finns bars med ett kaloriinnehåll på mellan 200-400 kcal/bar. stäm dig därför för hur stor del av ditt totala kaloriintag som ska få komma från en proteinbar, välj därefter om du vill ha en kalorisnål eller kaloririk bar.
Är du ute efter proteinerna bör du gå efter riktmärket att andelen protein i baren ska vara minst hälften av andelen kolhydrater, gärna mer. En riktigt bra proteinbar innehåller mer protein än kolhydrater.
Idag finns många barer innehållande nötter, russin och frön. Detta gör dem ofta nyttiga, goda och att de får en bra konsistens. Nackdelen är att de får ett kortare hållbarhetsdatum på grund av sitt ofta höga innehåll av fett. Tänk därför på att inte köpa hem ett för stort lager av denna vara efter som de kan hinna härskna innan du äter upp dem.
Klicka här för att läsa mer och se alla proteinbars hos Svenskt Kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och se alla proteinbars hos Svensk Hälsokost!
Klicka här för att läsa mer och se alla proteinbars hos Gymgrossisten!
Därför ska du äta proteinbars
En proteinbar är enkel att köpa hem då de finns i de flesta livsmedelbutiker och i mängder på nätet. De är enkla att ta med sig, stoppa i sig och ofta riktigt goda. De passar därför perfekt för den som är på resande fot eller för dem som behöver äta något direkt efter ett träningspass då kroppen skriker efter påfyllnad av energi.
En bar är ett smidigare alternativ än exempelvis en smoothie eller en shake. Du slipper vara i behov av exempelvis vatten för att blanda ditt näringstillskott och du slipper diska efteråt.
En stor fördel med proteinbars är att de ger betydligt bättre näring än godis. Hittar du en proteinbar som faller dig i smaken kan du därför ersätta lördagsgodiset med en bar och därmed ge kroppen något nyttigt samtidigt som du njuter av det goda.
Sist men inte minst ska vi komma in på själva huvudsyftet med en proteinbar. Det vill säga att tillföra kroppen näringsämnen. En proteinbar ska tillföra kroppen extra protein, ett av de viktigaste näringsämnena för de som vill bygga och bibehålla muskelmassa. Proteiner är kroppens byggstenar och ett näringsämne som behöver tillföras alla kroppens celler. Ämnet är även med i de processer då det bildas enzymer och hormoner. De är också avgörande för ett väl fungerande immunsystem.
Får du i dig för lite protein kan det yttra sig som trötthet och svaghet. Tränar du och äter för lite protein kommer du inte att kunna nå dina träningsmål eftersom kroppen kommer att prioritera ner muskeltillväxten. Ur överlevnadssynpunkt är det nämligen bättre för kroppen att dirigera näringen till de processer som innebär att immunsystemet hålls igång och att hormoner och enzymer kan tillverkas.