Bra balans är något vi alla behöver, både när vi tränar och till vardags. När du tränar med en balanskudde eller helt sonika står på den, aktiverar du de små musklerna i dina ben och fötter. Muskler som annars är ganska svåra att komma åt. På samma sätt aktiveras de små musklerna runt din bål. Resultatet blir en stark kropp och ett förbättrat balanssinne.
Vad är en balanskudde?

En balanskudde är ett träningsredskap som utformats som en halv boll och tillverkats av plastmaterial. Kudden är uppblåsbar. (Ett annat redskap med liknande funktioner är balansplattan).
Balanskudden kan även kallas för balansdyna eller bosuboll. Ofta är balanskudden lite plattare i sin utformning än en bosuboll. Dessutom är bosuboll ett registrerat varumärke från USA, där BOSU står för Both Sides Up. Du kan alltså använda detta träningsredskaps båda sidor.
Hur använder du den?
Du använder balanskudden för att göra övningar som stärker framförallt ben och mage. Tack vare kudden kan du också förbättra din balans, precis som namnet avslöjar. Sjukgymnaster och naprapater brukar förorda balanskudden eftersom den är så bra just vid rehabträning.
Du kan både göra vanliga övningar så som situps eller benböj på din balansdyna eller övningar med fokus just på balanssinnet så som att stå på ett ben.
Fördelar med en balanskudde
Balanskuddens största fördel är att du aktiverar alla dina små leder och muskler i fot och ben när du gör dina övningar. Detta beror på att du behöver hålla balansen samtidigt som du genomför din övning.
Utöver fot och benmuskler aktiveras dina magmuskler och din core av samma anledning. Sammantaget får du träning för en stor del av kroppen genom att addera balanskudden vid enkla övningar som till exempel benböj eller situps.
Balansdynans fördelar uppmärksammas av naprapater och sjukgymnaster världen över för sitt bidrag till rehabträningen. Du kan även träna med kudden i förebyggande syfte. Stabilitet och styrka i fot, ben och core är fördelaktigt inom allt från vardagssysslor till skidåkning eller fotboll.
Eftersom balanskudden är uppblåsbar (precis som en pilatesboll) kan du släppa ut luften för att göra den mindre vid förvaring. Något som är bra om du bor litet eller vill ta med dig den till arbetet eller när du reser. Du kan även variera svårigheten genom att pumpa i mer luft i kudden. Ju mer luft desto svårare blir det att hålla balansen.
Sist men inte minst kan du använda balanskudden för att förbättra din bålstabilitet, enbart genom att sitta på en stol. Om du lägger den på en stol som ryggstöd, eller sitter på den aktiveras din core mer än när du sitter på en ”stum” stol. Ett enkelt träna, eller hur? Har kudden ”piggar” kan du även använda den för en skön massage av exempelvis rygg eller vader.
Bästa balanskudden 2020
Nedan har vi tagit fram en topplista över bästa balanskudden 2020. För att kora en vinnare har vi gått igenom de stora svenska webbutikerna och deras utbud. Kriterierna har varit pris, kvalitet, funktion och recensioner.
Egentligen är en balanskudde är ett ganska enkelt träningsredskap. De olika tillverkarnas modeller skiljer sig därför inte särskilt mycket åt i grunden. Vi tycker dock att du ska undvika att köpa den allra billigaste modellen. Ofta, men inte alltid, går pris hand i hand med kvalitet och i detta fall tycker vi att det gör det. Lägg någon extra hundralapp på din balanskudde så kommer du att få en mer kvalitativ produkt som håller längre.
#1 Abilica SoftBalance

Detta är den bästa och mest prisvärda balanskudden enligt oss. Tillverkaren Abilica är väl etablerad och säljer bra sport- och träningsprodukter. Kudden är 35 cm i diameter och är tillverkad i PVC. Ett plus med denna produkt är att den har försetts med små piggar på ytan, vilket gör att du kan använda den till massage genom att lägga den mot ett ryggstöd på en stol. Piggarna ger också dina fötter så kallad proprioceptiv stimulering, vilket stärker din förmåga att avgöra dina kroppsdelars position och därför hjälper dig att hålla balansen. Vill du inte använda piggarna kan du bara vända på kudden.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Svenskt Kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Träningspartner!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sporttema!
#2 Big Balance

Nummer två på vår topplista kommer från samma tillverkare som ettan – Abilica. Detta är en proffsvariant, vilket också innebär att den kostar lite mer. Du får dock en riktigt bra balanskudde för pengarna. Diametern är 45 cm vilket gör den perfekt till balansövningar där man ska stå med båda benen på kudden. Extra plus för medföljande träningsprogram.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Träningspartner!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sportgymbutiken!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sporttema!
#3 Balansdyna Maxi

Abilicas balansdyna Maxi kniper tredje platsen på vår topplista. Denna modell är större än de tidigare nämnda och skiljer sig också åt från dem eftersom den är rektangelformad. Måtten är 50 x 40 cm och materialet är EVA-material. EVA står för eten-vinylacetat-sampolymer och betraktas som en ofarlig plast. Tack vare storleken är detta en riktigt bra variant för dig som behöver lite mer yta när du tränar din balans eller för dig som tycker om att göra övningar på knä.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Svenskt Kosttillskott!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Gymgrossisten!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Träningspartner!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sporttema!
Träningstips
Ett ganska enkelt tips är att ta med dig din balanskudde på arbetet om du har kontorsjobb med ett höj- och sänkbart skrivbord. Annars kan du med fördel stå på balanskudden när du ser på TV. Variera gärna mellan att stå med båda fötterna på kudden och att stå på ett ben. På detta vis får du riktigt bra och viktig träning på ett enkelt sätt. Lek och utmana gärna din balans genom att blunda med ena ögat eller att hålla armarna bakom huvudet.
Här kommer också tips på några av de vanligaste övningarna som brukar utföras med en balansdyna.
Benböj
Ställ dig höftbrett på din balanskudde. Böj knäna och sätt dig ner lugnt med sätet bakåt och ryggen rak. När höfterna är i nivå med knäna ska du resa dig lugnt igen. Håll armar rakt framför kroppen under hela rörelsen. Börja om.
Situps
Sätt dig på balanskudden. Luta dig sakta bakåt tills du känner att du måste använda magmusklerna för att hålla dig uppe, då vänder du och gör om övningen. Försök att hela tiden hålla ryggen rak. Dina armar håller du längs kroppen under hela övningen.
Armhävningar
Ställ dig i position för att göra armhävningar, men med ena handen på balanskudden.
Ett bra startläge för armhävningar är med sträckta armar och tåspetsarna i golvet, så att kroppen bildar en vågrät linje från dina fötter och upp till nacken. Böj sedan armbågarna, så att din överkropp kommer ner mot underlaget. Stanna innan kroppen tar i golvet. Pressa sedan explosivt tillbaka till startpositionen.
Lycka till med din träning!