Vill du hålla formen och är ute efter ett redskap som ger dig förutsättningar att träna både kondition och styrka? Step up är en rolig och enkel fitnessaktivitet som passar de flesta.
Detta är en guide för dig som funderat på att köpa en stepbräda till ditt hemmagym. Vi listar även de bästa produkterna på marknaden enligt oss!
Vad är en stepbräda?
En stepbräda, även kallat step up bräda eller träningspall, är ett träningsredskap som liknar en avlång och låg pall. Du använder den till att gå upp och ned på för att träna din kondition. Du kan också använda den för att göra styrkeövningar.
Främst tränar du lår, vader och rumpa. Du kan också använda brädan för att göra exempelvis armhävningar eller dips eller för att göra core-övningar så som plankan eller ”bergsklättraren”, endast fantasin sätter gränser.
Fördelar
En stepbräda ger dig ett enkelt och billigt “hemmagym” som dessutom tar lite plats. Du kan enkelt träna ben och rumpa, armar, core och kondition med hjälp av din bräda. Stepbrädan ger också balansträning.
Ett tips är att använda den som en slags enklare trappmaskin, helst i samband med att du håller i vikter. En annan möjlighet är att använda den när du gör situps, armhävningar eller någon annan typ av kroppsviktsövning. Om du gillar att träna med vikter kan du ligga på din bräda och använda den som en enklare träningsbänk.
Fördelen jämfört med en vanlig pall är att en step up bräda är anpassad för att ge dig ett stabilt underlag. Den glider inte iväg eller tippar när du använder den. Dessutom ät höjden ofta justerbar, vilket gör att du kan variera hur tung du vill att din träning ska vara.
Topplista – Stepbräda Bäst i Test 2024
Här nedanför har vi listat de stepupbrädor på marknaden som vi tycker håller god kvalité, är prisvärda och har fått bra recensioner av sina köpare. De är de bästa köpen för dig som vill träna step-up i hemmet.
#1 Thunder Fitness Step up Bräda
En riktigt prisvärd stepbräda för dig som inte vill betala onödigt mycket pengar. Bästa budget/allround-val enligt oss!
Denna stepbräda är justerbar i 3 olika höjder: 10, 15 och 20 cm. Den är tillverkad i ABS plast och väger 2,9 kg. Maximal användarvikt är på hela 200 kg. Step-arean är 68×28 cm.
Ett perfekt val för dig som vill träna ben, rumpa, core med mera i hemmet. Den passar utmärkt för aerobics och olika sorters cirkelträning.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Thunder Fitness!
#2 Reebok Stepbräda
Detta är en klassisk och premium stepbräda som har funnits på marknaden väldigt länge. Den kan justeras i tre olika höjder, 15, 20 och 26 cm.
Maxvikten för användare ligger på 180 kg. Eftersom denna bräda håller så god kvalité och är så funktionell brukar den köpas in till professionella gym. Priset är högt men du får vad du betalar för – en riktigt hållbar och prisvärd step up bräda.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Träningspartner!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sporttema!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sportgymbutiken!
#3 Virtufit Fitness Step
En budgetmodell från Virtufit som är justerbar i tre olika höjder, 12, 17 och 23 cm. Trots det låga relativt låga priset håller denna bräda god kvalité. Maxvikten ligger på 200 kg.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Svenskt Kosttillskott!
#4 inSPORTline – StepUp, Aerobic step
En stepbräda från inSPORTline. Höjden är justerbar i tre olika lägen, 16, 21 och 26 cm. Denna bräda har en god maxbelastning, 200 kg, vilket tyder på hög stabilitet.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sporttema!
#5 Abilica StepUp Pro
En bra stepbräda från Abilica som är justerbar i två olika höjder, 13 eller 18 cm. Maxvikten för användare ligger på 150 kg. Denna bräda är tillverkad i mjuk plast. Detta dämpar steget och är därför skonsam mot dina knän.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Gymgrossisten!
Köpguide step up bräda
Priset på en stepbräda ligger någonstans mellan 500 kronor och 2000 kronor. Har du riktigt skralt i kassan kan det finnas ännu billigare alternativ. Detta är dock ingenting vi rekommenderar eftersom en allt för billig bräda ofta har sämre kvalité och saknar funktionen av att kunna justeras i höjd.
Vi tycker man ska köpa en stabil och genuin modell från ett välkänt varumärke. På så sätt får man en viss försäkran om att produkten håller hög kvalité. Det kanske kan kännas som en ganska simpel och oviktig produkt att köpa men det kan vara stora skillnader mellan budget- och premiummodeller.
När du börjat titta på olika stepbrädor att köpa finns det några faktorer att ta hänsyn till:
Höjd
Hur hög step up brädan är avgör hur jobbig och intensiv träningen kan bli. För de flesta är en höjd av 20 cm mer än tillräcklig. Det finns billiga modeller som bara är runt 15 cm vilket kan fungera men det är i lägsta laget. Premiummodeller är ofta upp mot 25 cm höga.
Justerbarhet
Att kunna justera höjden är en väldigt bra funktion. På så sätt behöver du inte köpa flera olika stepbrädor för att variera intensiteten utan du kan bara ändra den efter behov. Det finns både billiga och dyra modeller som inte är justerbara, så se till att kolla upp det!
Stepyta
Premiummodeller har vanligtvis en ganska stor yta/area som man går upp på. Det är en fördel om man har problem med balans eller koordination. Nackdelen är dock att de är mycket dyrare och att de tar stor plats i hemmet.
Man kan istället välja en lite mindre stepbräda som då troligtvis är billigare. Ytan är sällan så liten att det är några svårigheter att steppa upp och ner men du kan alltid måtta upp ytan hemma på golvet innan du köper.
Kundomdömen
Gör lite efterforskning på modellen du funderar på att köpa. Förhoppningsvis kan du hitta recensioner och betyg av tidigare kunder i de olika webbshopparna där den säljs. Där kan du få reda på step up brädans för- och nackdelar enligt riktiga användare.
Tänk på att granska omdömen och recensioner med ett kritiskt öga. Om det bara är toppbetyg och lovord så kanske de dåliga åsikterna inte släpps igenom. I värsta fall kan det vara falska recensioner även om det är väldigt ovanligt. Läs igenom dem och använd sunt förnuft helt enkelt.
Träning med en stepbräda
Med hjälp av din stepbräda kan du snabbt bygga både styrka och kondition. Ofta används brädan i gruppträning/cirkelträning, men är ett minst lika självklart val i hemmagymmet eftersom det är så lätt att ta fram och plocka undan.
Ta på dig ett par träningsskor med bra stöd för fot och ankel och ställ in din bräda i en lämplig höjd. Börja med att värma upp din kropp lite lätt genom att gå upp och ned på din bräda i ett behagligt tempo. Jobba koordinerat med armarna, på så vis stärker du armarna och får upp flåset lite fortare.
Tips på bra övningar
Här kommer en lista på några övningar som du kan fortsätta med efter uppvärmningen:
- ”Räkan” är en riktigt bra övning för mage och core. Sitt på din bräda och dra upp knäna mot bröstet så att du balanserar på rumpan. Håll dina händer på undersidan av låren, just vid knävecken. Fortsätt att hålla balansen. Släpp sedan händerna och sträck sakta ut kroppen, för att sedan komma tillbaka i utgångsläge. Jobba i ungefär 30 sekunder.
- ”Dips” tränar baksidan av armen, det vill säga dina triceps. Sätt dig på golvet med rumpan mot långsidan av din stepbräda. Ta ett grepp om kanten på din bräda på ömse sida av sin kropp. Håll hälarna i golvet. Lyft sedan upp kroppen med hjälp av sina armar – sträck och sänk ned. Fortsätt med övningen i ca 30 sekunder.
- ”Höga knän” och ”hälspark”. Gå upp och ned på din bräda, varannan gång sätter på höger respektive vänster fot först. Hela foten ska landa på brädan. Arbeta koordinerat med armarna. När du gör ”höga knän” adderar du höjd på din rörelse. Det innebär att du samtidigt som du kliver upp på din bräda även lyfter det ben som inte används för att sätta foten mot brädan. Knät ska upp i ungefär 90 graders vinkel. När du gör ”hälspark” adderar du en kick mot din rumpa med det ben som inte används för att sätta foten mot brädan.
Vill du på ett snabbt och enkelt sätt intensifiera step-träningen kan vi rekommendera att addera en viktväst på cirka 10 kg.
Ett hett tips är att kolla upp några övningar på Youtube innan du börjar träna eller att ladda ned någon träningsapp för att komma igång. Lycka till med step up bräde-träningen!