Om du är ute efter att bygga muskler och påskynda din återhämtning kan ett proteintillskott komma väl till pass. Sojaprotein är en produkt som är helt vegetabilisk och därmed fri från både mjölk och ägg. Tillskottet innehåller alla de essentiella aminosyrorna och är därför fullvärdigt.
Vad är sojaprotein?
Sojaprotein är ett fullvärdigt protein från växtriket. Det innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Proteinet utvinns ur sojabönan som är en ärtväxt. Sojabönan är mycket näringsrik och innehåller många vitaminer och mineraler samt en hel del fytonutrienter.
En stor andel färdigmat samt hel- och halvfabrikat innehåller sojaprotein. Exempel på animaliska produkter som kan innehålla sojaprotein är korv eller blodpudding. Det finns också vegetarisk och vegansk mat som är helt baserad på sojaprotein. Idag kan du även köpa sojaprotein som kosttillskott. Proteinet förekommer då som isolat, koncentrat eller texturat. Sojaproteintillskott används av de som vill påskynda återhämtningen och uppbyggnaden av muskelmassa efter träning. Tillskottet kan också användas som ett nyttigt mellanmål.
Produktionen av sojabönor kräver små resurser. Därför har produktionen av sojaprotein relativt låg klimatpåverkan jämfört med produktionen av andra proteinrika livsmedel.
Så får du i dig sojaprotein
Sojaprotein kan du få i dig genom att äta sojabönor, olika sojaprodukter eller exempelvis korv, eftersom det ofta innehåller sojaprotein. Är du ute efter att öka ditt proteinintag eftersom du vill bygga muskelmassa och/eller påskynda din återhämtning efter ett tufft träningspass så kan du använda dig av kosttillskott med sojaprotein.
Du blandar pulvret med vatten, mjölk, vegetabilisk mjölk eller i en smoothie och dricker detta en gång dagligen. Antingen köper du ett smaksatt pulver eller då satsar du på ett neutralt pulver och låter övriga ingredienser i exempelvis en smoothie bestämma smaken. Träningsdagar kan du med fördel ta din portion efter träningspasset.
Topplista 2024
Samtliga produkter på vår topplista är så kallade sojaproteinisolat. Detta innebär att proteinet genomgått en avancerad reningsprocess där fett, fytoöstrogener och kolhydrater filtrerats bort. Slutprodukten blir då ett proteintillskott med hög proteinhalt och ett högt biologiskt värde. Proteinet tas med lätthet upp i kroppen för att kunna ombildas till muskelmassa. Samtliga produkter på topplistan bedöms vara kvalitativa och prisvärda.
#1 Core Soy Protein
Detta är ett proteinpulver baserat på sojaprotein. Proteinhalten ligger på hela 89 procent. Pulvret består av sojaprotein från isolat och har därför ett högt biologiskt värde. Produkten är helt fri från socker och laktos och nästintill fri från fett och kolhydrater. Det har även berikats med extra vitaminer och mineraler och innehåller bland annat vitamin C, vitamin B6 och B12 samt folsyra, tiamin, niacin och klorid.
Du kan köpa en påse om 1 kg, vilket räcker till ungefär 40 portioner, eller ett storpack med 3 kg pulver. De smaker som erbjuds är Choklad, Naturell, Vanilj samt Äpple stevia.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Svenskt kosttillskott!
#2 Soy Protein Isolate, Star Nutrition
Även detta näringsrika pulver, från Star Nutrition, är baserat på isolat. Det innehåller upp till 84 procent högvärdigt protein och är en produkt utan tillsatt socker. Smaken Naturell är dessutom helt fri från sötningsmedel, aromer och tillsatser. Övriga smaker är Chocolate, Salted Caramel samt Vanilla.
Produkten har fått många fina recensioner. Bland annat på grund av att pulvret löser sig väl i vatten och att köparna tycker att det smakar riktigt gott. En påse innehåller 1 kg och räcker till drygt 33 portioner.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Gymgrossisten!
#3 Self Omninutrition Soy Protein
Även denna produkt är ett 100 procent sojaproteinisolat. Det innehåller hela 91 gram protein per 100 gram pulver. Sötningen kommer från stevia. En påse innehåller 1 kg pulver vilket räcker till ungefär 33 portioner. Beskrivs som lätt att blanda, lättdrucket och gott. De smaker som erbjuds är Choklad, Jordgubb, Naturell och Vanilj.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Svenskt kosttillskott!
Fördelar med sojaprotein
Syftet med proteintillskott är att stimulera muskeltillväxt och påskynda muskelåterhämtning efter träning. Sojaprotein är en fullvärdig vegetabilisk proteinkälla. Tillskottet passar alla som söker mjölk-, ägg och laktosfria alternativ. Trots att pulvret är fritt från mjölk är det rikt på kalcium, varpå det även kan användas för att förebygga benskörhet.
Soja innehåller fytonutrienter, vitaminer, mineraler och antioxidanter samt mycket fibrer. Fytonutrienter är näringsämnen som återfinns i växtriket. Dessa bidrar till cellernas funktioner genom att binda sig till receptorer, bygga upp viktiga beståndsdelar och reagera med ämnen i blodet. Fytonutrienterna fungerar också som antioxidanter i kroppen och jobbar därmed mot oxidativ stress, något som bidrar till för tidigt åldrande. Exempel på fytonutrienter är steroler, flavonoider, fenoler, karotenoider.
Det finns studier som visat på effektiv viktminskning vid användning av sojaproteinpulver. Sojaprotein påstås bränna fett mer effektivt än proteinpulver som är gjort på mjölkkasein. Det störta delen av effekten på kroppsammansättningen kan dock härledas till det faktum att ökad muskelmassa ökar kroppens energiförbrukning och därmed fettförbränning. Att använda sig av proteinpulver för att gå ner i vikt måste därför kombineras med träning.
Soja innehåller fytoöstrogen, även om de produkter som är tillverkade på isolat renats från detta. Idag finns det flertalet studier som antyder att detta ämne kan minska risken för prostatacancer hos män och risken för benskörhet hos äldre kvinnor. Det finns även studier som pekar på eventuella negativa effekter så som hormonella förändringar samt ogynnsam påverkan på sköldkörteln. Fytoöstrogenernas påverkan på kroppen är idag ett omdebatterat ämne.
Sist men inte minst ska nämnas att sojaprodukter har visat sig kunna ge skyddande effekter vad gäller flertalet välfärdssjukdomar så som cancer, högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes typ 2 och fetma. Sojaprotein har ett lågt glykemisk index (< 30). Det motarbetar därför utvecklingen av insulinresistens, metabolt syndrom och diabetes.