Om du alltid har undrat över vad kvarg är, så är du inte ensam. Frågan ”vad är kvarg?” är något som flera svenskar någon gång har ställt sig.
Kvarg har blivit en populär ingrediens för dem som följer hälsosamma dieter och livsstilar – men vad är kvarg egentligen? Låt oss gå rakt in på vad kvarg är, kvargens ursprung, dess hälsofördelar, hur det passar in i din kost och mycket mer!
Vad är kvarg?
![Vad är kvarg om inte en bra smaksatt sådan](https://traningscentralen.se/wp-content/uploads/2024/01/rputznp2jt4rjaogq2qjsqpy6q000000.png)
Kvarg är en idag mycket välanvänd mejeriprodukt och klassas som en typ av färskost. Den utvinns från mjölk genom att mjölksyras. Kvarg används ofta i matlagning och bakning.
Även om kvarg är en typ av färskost, så är den kanske inte helt lik den genomsnittliga färskosten.
Kvarg görs, till skillnad från keso, av surmjölk. Keso tillverkas istället från vanlig söt skummjölk. Surmjölken koaguleras med mjölksyrabakterier, vilket gör att kasein och vassle skapas av surmjölken. Den rinnande vasslen silas bort och ibland även centrifugeras.
Kvar blir då en större mängd kasein. Detta utgör då en fin ostmassa som används som kvarg. Ostmassan silas för att bli slät och fin. Detta resulterar i en krämig men ändå fast konsistens med en mild smak som gör den mycket mångsidig i köket.
Konsistens och smak
När det gäller konsistens och smak, skiljer sig kvarg lite från andra mejeriprodukter.
Låt oss börja med konsistensen. Kvarg ligger någonstans mellan grekisk yoghurt och cottage cheese – den har en krämig, fyllig och slät struktur.
Och vad gäller smaken? Den är ganska mild – inte söt, inte heller surt. Faktum är att dess neutrala smakprofil gör kvarg väldigt mångsidig inom matlagning och för bakverk. Du kan kombinera kvargen med en myriad av andra smaker för att skapa en skräddarsydd smakupplevelse – alltifrån söt till salt eller syrligt.
Idag finns dock, tack vare dess popularitet, ett brett utbud av smaksatt kvarg. Dessa smaksatta varianter brukar vara extra populära bland träningsfolk som vill få i sig protein snabbt och enkelt efter gymmet. Det brukar gå att hitta smaker som vanilj, blåbär, citron, hallon eller till och med persika och passionsfrukt.
Näringsrika fördelar med kvarg
Kvarg är en högkvalitativ mejeriprodukt som länge har uppskattats för sina hälsofördelar.
Den erbjuder en hel del näringsämnen, varav huvudsakligen protein. Den innehåller dock också andra viktiga vitaminer och mineraler.
Kvarg har följande näringsfördelar:
- Högkvalitativt, lättillgängligt protein för muskelreparation och återhämtning. Mestadels kasein-protein.
- Kalcium för starka ben och tänder.
- Ett lågt sockerinnehåll vilket gör den idealisk för dem som studerar sina sockerintag.
- Få kalorier jämfört med många andra mejeriprodukter vilket gör den till ett bra val för viktnedgång.
- Finns i låga fetthalter, vilket gör det perfekt för folk som tränar eller vill ha ett nyttigt alternativ i bakning.
Proteininnehåll
En av de största fördelarna med kvarg är givetvis dess höga proteininnehåll.
Protein är en livsviktig makronutrient som bidrar till tillväxt och reparation i vår kropp. Vid regelbunden konsumtion kan kvarg ge ditt dagliga protein-intag ett rejält lyft!
Kvarg innehåller alla nio essentiella aminosyror, vilket gör den till en fullvärdig proteinkälla – idealisk för både vardagliga aktiviteter och kraftfulla träningspass.
Att äta kvarg före eller efter träning kan hjälpa till att främja muskelåterhämtning och muskelbyggande. Det kan också bidra till att ge dig känslan av att vara mätt mycket längre.
Minskad hunger och viktreglering
Kvarg kan spela en väsentlig roll för dem som försöker reglera sin vikt. Kvargens unika kombination av lågt sockerinnehåll, hög proteinhalt och oftast även låg fetthalt, gör att du kan njuta av den utan att oroa dig för överflödiga kalorier.
Dessutom bidrar den höga mängden protein till en ökad mättnad, vilket minskar oddsen för att du överäter på annan mat under dagen. Protein mättar nämligen bättre än kolhydrater och kan även mätta lika bra som fett. Proteinet bidrar även till en ökad ämnesomsättning.
Så om du söker ett läckert men ändå hälsosamt mellanmål som hjälper dig att hålla dig mätt längre, bör du definitivt spana in kvarg. Dess låga kalori-innehåll betyder också att du kan ta del av dess många fördelar utan större risk för viktuppgång.
Hur du kan använda kvarg i din kost
Med kvarg kan du göra väldigt mycket när du förstår dess hälsofördelar. Oavsett om du är en rutinerad kock eller bara vill utvidga dina kulinariska kunskaper, kommer du att vara glad att veta att kvargens konsistens och diskreta smak gör den till ett utmärkt kosttillskott i många recept.
Här är några idéer om hur du kan införliva kvarg i din dagliga kost:
- Mixa den med färska bär för en svalkande frukost eller efterrätt.
- Utveckla dina egna hemlagade dips och såser med kvarg som bas.
- Prova en kvargbaserad smoothie för ett näringsrikt mellanmål.
- Gör en tzatziki på kvarg.
- Använd kvarg i bakverk som kakor och muffins.
- Testa kvargens potential i glass.
- Skapa en egen proteinrik coleslaw.
- Klassiker: Använd den som fyllning i dina pannkakor och crêpes.
I bakning
![Kvarg i recept för plättar och pannkakor](https://traningscentralen.se/wp-content/uploads/2024/01/jaqueline-pelzer-MytHEJlzdcM-unsplash-739x1024.jpg)
Kvarg kan vara en hemlig ingrediens i ditt bakande. Tack vare sin krämiga konsistens och milda smak, fungerar kvarg utmärkt för att göra även kakor, muffins och bröd.
Kvargen kan också användas som ersättning för fett i vissa recept, vilket gör dina bakverk mer hälsosamma utan att behöva äventyra allt för mycket med smak och textur.
Dess höga proteininnehåll bidrar till att göra dina bakade verk mer fylliga, vilket kan hjälpa dig att hålla dig mätt längre och undvika ofrånkomliga sockerkrascher. Kvargen ger en perfekt blandning av nytta och njutning i ditt kök.
Frukostalternativ
Frukost är kanske det mest grundläggande tillfället att använda kvarg.
Dess rika, krämiga konsistens gör det till en utmärkt ersättare för yoghurt och fil till din müsli eller dina bär. Du kan också använda den för att göra din morgonsmoothie mer fyllig och näringsrik.
Eller varför inte byta ut ditt vanliga smör eller din mjukost mot kvarg? Det är lätt att krydda med favoritörter eller kryddor för att skapa en smakfull skål som håller dig nöjd hela förmiddagen.
Mellanmål och kvällssnacks
Kvarg fungerar också bra som ett välsmakande men ändå hälsosamt mellanmål att ha till hands under dagen. Dess proteinrika innehåll hjälper till att hålla hunger i schack, vilket kan vara särskilt användbart om du försöker hantera ditt kaloriintag.
Du kan äta den som den är med en redan smaksatt variant, toppa den med din favoritfrukt eller nötter eller använda den i en dip tillsammans med grönsaker och fullkornsbröd.
Kvarg fungerar också bra som ett kvällssnack innan sänggående, särskilt om du tränat på kvällen och behöver lite extra protein för muskelreparation och återhämtning över natten.
Potentiella hälsorisker med kvarg
Även om kvarg definitivt har många fördelar är det viktigt att överväga några potentiella hälsorisker. Som med allt annat bör kvarg ätas i moderation.
Trots att det är alternativ med lågt antal kalorier kan överkonsumtion även här leda till viktökning – precis som med all föda som konsumeras över ditt dagliga kaloriintag.
En annan punkt att överväga är att eftersom det är en mejeriprodukt kan kvarg vara problematisk för de som är laktosintoleranta eller har mjölkallergier.
Dessutom kan kvarg, även om det har ett lågt socker- och fettinnehåll, innehålla vissa varianter av tillsatt socker eller aromämnen. Därför är det alltid en god idé att läsa etiketterna noggrant.
Slutligen går det även att poängtera att du bör välja ekologisk kvarg gjord på mjölk från gräsbetade kor.
Kvargens ursprung
Många människor kanske inte vet att kvarg har en rik och intressant historia. Den svenska kvargen kommer från Centraleuropa och än mer specifikt från Tyskland.
I Tyskland kallas kvarg för Quark. Det svenska ordet ”kvarg” har sitt ursprung i ordet Quark. Ifrån Tyskland spred sig konsumtionen av kvarg vidare till andra delar av Europa och har idag blivit en stapelvara i många europeiska kök.
I Sverige introducerades kvarg på allvar först på senare tid men har snabbt blivit omtyckt för sina näringsmässiga egenskaper och sin mångsidighet i matlagningen. Historieskrivare vet ännu inte exakt när eller var kvarg först gjordes i Tyskland, men dess betydelse och popularitet genom århundraden är obestridlig.
I Sverige lanserade Arla kvarg, år 1985, under varumärkesbenämningen Kesella. I Tyskland lär kvarg ha funnits sedan långt tillbaka. De har recept med kvarg som sträcker sig tillbaka till 1600-talet.
Viss typ av kvarg omnämns faktiskt redan ännu tidigare, nämligen så tidigt som hos grekerna och romarna. Den romerska historikern och politikern Tacitus skall ha omnämnt kvarg som en del av de germanska folkets diet. Även greken Athenaeus och Strabo ska ha använt sig av kvarg.
Idag har den hälsosamma profilen hos kvarg gjort att den passar in i en mängd olika dieter, däribland lågkolhydrat- och högprotein-kost, vilket förklarar varför dess popularitet bara fortsätter att öka.
Mer läsning
Du kanske också kan vara intresserad av: