Spinning är en mycket populär träningsform eftersom den ger resultat både vad gäller syreupptagningsförmåga, kondition och kroppsvikt. Med en egen spinningcykel slipper du gå till gymmet på bestämda tider, utan kan träna hemma i vardagsrummet när du vill. Ta fram en riktigt bra spellista och förlora dig i en trevlig träningsform.
Vad är en spinningcykel?
En spinningcykel är en motionscykel som är utvecklad för cykling med hög intensitet och där fokus ligger på konditionsträning. Den skiljer sig åt från en vanlig motionscykel som i första hand brukar användas till lågintensiva pass där fokus ligger på motion. Alternativa benämningar är inomhuscykel och indoor bike.
På de allra flesta gym finns spinningcyklar uppställda för gemensamma pass med instruktör. Många väljer också att ha en spinningcykel hemma.
Köpguide
Beroende på vad du är ute efter har olika spinningcyklar olika fördelar. Så länge du undviker de allra billigaste modellerna kommer du mest troligt att bli nöjd med ditt köp.
Börja med att fundera på din budget för inköp och bestäm lämpligt prissegment. Fundera också på hur mycket och hur intensivt du kommer att använda din cykel. Detta avgör hur robust din cykel behöver vara och hur noga du behöver vara vad gäller krav på ram, svänghjul, maskinvikt etc.
Ju tyngre svänghjul desto bättre motstånd och stabilare gång. Ju tyngre cykel, det vill säga ju högre maskinvikt, desto stabilare cykel. Har du en låg budget för inköp kommer du troligen att få nöja dig med en lite lättare maskinvikt, och där med en något mindre stabil spinningcykel.
När du köper cykel behöver du också hålla koll på att ditt val tål din användarvikt. Den maximala användarvikten brukar ligga mellan 110-130 kg, men det finns också modeller som tål upp till 150 kg.
Sist men inte minst kan du fundera över dina krav på extra utrustning. En spinningcykel brukar generellt sett inte ha någon stor display och träningsdator – något en motionscykel allt som oftast brukar vara utrustad med. Spinning innebär att man oftast cyklar till musik. Spellistan blir därmed ditt “träningsprogram”. Det finns dock en del spinningcyklar i det högre prissegmentet som är utrustade med enklare cykeldatorer som kan ge dig en viss träningsdata.
Spinningcykel Bäst i Test 2024
Nedan presenterar vi de, enligt oss, bästa spinningcyklarna på marknaden just nu.
#1 Master Fitness S4020 – Bästa köp!
Detta är vårt nya val som bäst i test allroundköp 2024. Är du ute efter en lite billigare spinningcykel är storsäljaren S4020 ett riktigt bra val. Den håller en bra kvalitet med tanke på det för en spinningcykel relativt låga priset.
Den är ganska lätt med en totalvikt på 39 kg något som kompenseras av en ram av hög kvalitet som gör cykeln stabil och trygg. Maximal användarvikt är 120 kg. Cykeln har remdrift vilket gör den extra tyst. Svänghjulets vikt ligger på 17 kg och den är utrustad med en manuell friktionsbroms.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos FitnessTemplet!
#2 Sole Fitness SB700 indoor bike
Detta är det bästa premiumvalet 2024 och en riktig bäst i test cykel. Det är en dyrare modell, tillika en som kommer att hålla för det mesta och under en väldigt lång tid. Den totala maskinvikten är 64 kg och maximal användarvikt 135 kg.
Tack vare svänghjulet på hela 22 kg, remdrift och SPD pedaler, har denna cykel en riktigt jämn och fin gång. Cykelns bromssystem har också en lugn och mjuk gång. Extra plus får modellen för sin träningsdator som visar din hastighet, tid, avstånd, varvtal och kaloriförbrukning.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Träningspartner!
#3 Master Fitness S4050
Det är en rejäl och avancerad cykel med mycket god prestanda. Räcker mer än väl för de flesta, även de mer erfarna. Svänghjulet är på 22 kg och den maximala användarvikten hela 150 kg.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos FitnessTemplet!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sportgymbutiken!
Fördelarna med en spinningcykel
Den allra största fördelen, jämfört med en motionscykel, är att den är så stabil och robust. Detta beror på att den är utvecklad för högintensiva träningspass. Den tål att du står upp och tar i allt vad du kan och kommer därför inte att röra på sig eller tippa när du tränar. Både svänghjul, ram och motstånd är alltså utvecklade för dessa förhållanden och svänghjulets vikt kan vara mer än det dubbla jämfört med svänghjulets vikt på en enklare motionscykel.
På en spinningcykel kan du själv ställa in belastning och motstånd. Detta i kombination med dess robusthet gör det till en träningsmaskin som passar alla. Oavsett om du är ute efter att jobba upp en bra grundkondition eller om du är ute efter att förbättra dina prestationsförmåga inom annan sport.
Cykling är en väldigt skonsam motionsform. Spinningcykeln hjälper dig att köra rejält uttröttande konditionspass utan att belasta leder och muskler allt för hårt. Dessutom har cykeln fördelen att den lämpar sig utmärkt för intervallträning. Något som uppskattas bland de som vill höja sin prestations- och syreupptagningsförmåga och därmed utvecklas inom sin sport. Andra anledningar till att spinning blivit så populärt är att effektiv träning kan leda till viktminskning.
En stor fördel med att äga en egen spinningcykel är givetvis att du kan träna när du vill och hur ofta du vill. Du kan snabbt och enkelt få till ett riktigt bra träningspass utan att behöva anpassa dig till gymmets öppettider eller till om det finns lediga platser på spinningpasset. Gör din egen spellista eller ladda ned ett program som en annan spinning-fantast tagit fram och kör så att det ryker.
Träna med din spinningcykel
En av de riktigt roliga sakerna med spinning är att planera inför sitt pass, det vill säga att skapa en riktigt bra spellista som hjälper dig att hålla tempo och takt och som manar dig till att ta i riktigt hårt.
Börja med en uppvärmningslåt. Här passar det med en glad och lättsam låt. Kanske en hitlåt som du vill dansa till?
Efter uppvärmning kanske du vill lägga in en ”backe” eller en ”raksträcka” i ditt pass. Raksträckor kräver glada och raska låtar. Du ska kunna sitta och spinna i ett bra tempo utan att tappa i puls. En ”backlåt” får däremot gärna upplevas som ”tung”. Ett tips är att välja en rockig låt eller en låt med riktigt tung technobas. Kanske hittar du en låt med sekvenser som passar för att blandad sittande och stående cykling. De stående partierna kan du gärna avsluta med att sitta ned en stund, med bibehållet motstånd.
Vill du lägga in intervaller och fartlekar behöver du musik med tunga basgångar. Kanske någon techo/trance-låt? Leta gärna efter ett lite längre stycke.
När du lägger in en ”sprint”, dvs en snabb sekvens där benen ska jobba riktigt fort, ska du leta efter musik som går att maxa till. Här är basgången inte lika viktig.
Nedvarvningsmusiken får gärna vara lugn, men samtidigt ha lite driv. Du ska inte tappa i puls allt för snabbt, utan det handlar om att varva ned. Nedvarvning gör du också för att undvika eftersvettningar.
En annan variant av träningscykel är den så kallade airbike/assault bike vilken också ger riktigt högintensiv träning.
Lycka till med din träning!