En skivstång anpassad för en av de mest effektiva övningarna du kan göra, knäböj. Utformningen gör att du lättare kan kontrollera överkroppen när du böjer knäna, detta ger rätt tryck på bålen och avlastar lederna.
Vad är en safety squat bar?
Det är en skivstång som utformats för att användaren ska få en mer upprätt position vid exempelvis knäböj. Stången är utformad med en vadderad sektion som sitter runt halsen med två handtag som sträcker sig över varje axel.
Eftersom kroppen får ett mer vertikalt läge under lyftet blir känslan i kroppen annorlunda. Många användare upplever en stor vinning med denna stång eftersom den både minimerar skaderisken och samtidigt ger förutsättningar för en mer effektiv träning, för hela kroppen.
Topplista – Bästa safety squat bar
Nedanför har vi valt ut de bars vi gillar mest. Utbudet i Sverige är dock väldigt litet.
#1 Recoil Safety Bar
Recoil är ett stort märke inom styrketräning och de har en riktigt bra modell av safety bars. Denna stång har fått väldigt goda omdömen och recensioner av sina tidigare köpare.
Recoil Safety Bar har en längd på 226 cm och väger 31,75 kg. Den tål en maxbelastning på hela 450 kg. Det bästa köpet för dig som vill ha kvalitet!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Gymkompaniet!
#2 Casall Safety Squat Bar
Detta är en riktigt bra stång från Casall. Den väger 25kg och har en maxbelastning på hela 350kg.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Träningsmaskiner!
Slut i lager? Kolla gärna in Gorilla Sports Safety Squat Bar här istället!
Köpguide
Det finns några saker att tänka på när du köper en safety squat bar. Dels ska du bedöma kvalitén. Är stången stabil, är den svetsad eller inte? Dels kan du titta på handtagen. Du vill såklart ha ett bra och fast grepp. Handtagens längd kan variera mellan olika stänger. Här är det personlig preferens som gäller. En del stänger har löstagbara handtag i framkant.
Vadderingen kring nacken kan också vara mer eller mindre klumpig. En del är inte riktigt bekväma med vadderingen, varpå en lättare vaddering är att föredra.
Lastvikt och diameter på viktskiva är också två parametrar som du behöver ta ställning till vid köp. Hur mycket vill du kunna lasta? Vilka skivor använder du?
Sist men inte minst är såklart priset en avgörande faktor. Du får räkna med att lägga ut mellan 1500 kr och uppåt på din stång.
Fördelar med en safety squat bar
En av de största fördelarna är att den är väldigt mångsidig. Traditionella knäböj, front squats, utfall, hip thrusts, french press osv. – allt är möjligt med denna stång. Eftersom användningsområdena är många ger det dig alla förutsättningar för att bli starkare i hela kroppen.
En safety squat bar är utformat för att ge dig och din kropp en ny utmaning. Eftersom stången skiljer sig rent anatomiskt från en vanlig skivstång och sitter lite högre på axlarna, kommer dina lyft att ”kastas” framåt. Kroppen måste därmed kämpa för att hålla sig upprätt och för att förhindra att du viker dig. Resultatet blir att övre delen av ryggen belastas mer. Även din bålstyrka kommer att belastas på ett helt annat sätt. Du tränar helt enkelt lite andra muskler än vad du gör med en vanlig skivstång.
Direkt översatt betyder safety squat bar ”säkerhetsstång för knäböj”. Orsaken till detta är dels att handtagen gör träningen säkrare. Dels att utformningen innebär en avlastning på dina axlar, armbågar och handleder. Stången är utformad med en vadderad sektion som sitter runt halsen med två handtag som sträcker sig över varje axel. Detta gör att du kan hålla handtagen framför kroppen, därmed behöver du inte vrida axlarna utåt som med en vanlig skivstång. Detta är alltså ett riktigt bra träningsredskap för dig som får problem med smärta i axlar eller armbågar när du använder en vanlig skivstång.
Eftersom din rygg kan behålla en mer vertikal position vid lyft med en safety squat bar, kommer även nedre delen av ryggen, höfter, knän och anklar att avlastas i viss mån.
Sist men inte minst kan nämnas att du kommer att förbättra din lyftteknik med hjälp av din nya stång. Utformningen av baren innebär, som sagt, att du behöver kämpa lite mer för att hålla dig upprätt och för att förhindra vikning. Detta gör att du blir starkare och får ett större ”rörelseområde”. Förmodligen kommer du att kunna gå lägre ner i dina knäböj. Den tekniken kan du sedan ta med dig när du jobbar med en rak skivstång.
Lycka till med träningen!