Kanske köpte du en massa kyckling på en och samma gång och undrar nu hur länge du faktiskt kan förvara den i frysen?
Eller kanske har du stött på en prisreducerad försäljning av kyckling och tänkt på att lagra lite för framtida måltider. Vi har alla varit där.
Att ha rätt kunskaper om frysförvaring och livsmedelssäkerhet när det gäller kyckling kan göra stor skillnad mellan goda smakrika måltider och potentiella hälsorisker.
Hur länge en fryst kyckling håller kan bero på några olika avgörande faktorer, som vi kommer att gå igenom i denna artikel.
Läs vidare för att få reda på hur din kyckling kan hålla sig färskt i frysen så länge som möjligt!
Varför är det viktigt att veta hur länge kyckling håller i frysen?

Förståelse av hur länge kyckling kan hålla i frysen är en grundläggande del av både matlagning och livsmedelssäkerhet. Frysen är ett fantastiskt verktyg för att bevara mat och minimera matsvinn.
Tyvärr har dock även frysen sina begränsningar. Du bör till exempel aldrig utgå från att maten i frysen håller sig färsk under en obegränsad tid. Över tid börjar matens kvalitet att försämras även i frysen.
Att äta kyckling som inte förvarats på rätt sätt kan resultera i allvarlig risk för matförgiftning. Dessutom påverkas smak, textur och näringsvärde negativt om kycklingen förvaras för länge eller på fel sätt i frysen. Genom att ha rätt kunskap kan du minska risken för matförgiftning, minska matsvinnet och se till att alla dina maträtter med kyckling blir både säkra och goda.
Grundläggande principer för frysförvaring av kyckling
Förvaring av kyckling på rätt sätt i frysen kan förlänga dess livslängd och säkerställa att den behåller sina näringsämnen, sin smak och sin textur.
Det finns två avgörande faktorer för att framgångsrikt frysa in kyckling: paketeringen och temperaturen.
Med rätt förpackning och ordentlig temperaturkontroll kan du maximera hållbarheten av din kyckling i frysen och minimera risken för bakterietillväxt eller frysbränna som kan ställa till med problem senare.
Frysbränna är ett fenomen där torra fläckar uppstår på kanterna av fryst mat. Frysskador uppstår ofta vid djupfrysning när frisk luft tränger in genom förpackningen och på så sätt når maten. Se därför till att använda rätt förpackning som försluter maten väl.
Att välja rätt typ av förpackning
Din kyckling-förpackning spelar avgörande roll sett till kycklingens hållbarhet i frysen. Du kan till exempel ordentligt försluta din kyckling i plast eller aluminiumfolie innan du placerar den i en frysförvaringspåse eller behållare. Detta skapar en extra barriär mellan köttet och omgivande luft, vilket hjälper till att minimera sublimering – processen varigenom is (fast form) omvandlas till vattenånga utan att passera flytande form.
Sublimering (avsaknad av flytande formens del i processen) kan nämligen leda till uttorkning och frysbränna.
Det är också viktigt att pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsen eller behållaren för att minska risken för frysbränna ytterligare.
Rätt temperatur för att förvara kyckling i frysen
När det gäller temperatur, bör du hålla din frys inställd på -18°C eller lägre för att säkerställa optimal konservering av din kyckling. Temperaturer över detta kan ge bakterier möjlighet att växa, vilket ökar risken för matförgiftning när köttet senare ska ätas.
Även om bakterier inte kan växa vid dessa låga temperaturer, kommer de inte att dö – de blir bara inaktiverade.
Därför är det så viktigt att tillaga kyckling till rätt temperatur innan den äts, för att döda eventuella bakterier.
Hur länge håller olika typer av kyckling i frysen?
När det gäller att förvara kyckling i frysen är det viktigt att inse att olika typer av kyckling kan ha olika hållbarhet.
Generellt sett kan en hel kyckling vara fryst i upp till ett år utan att förlora mycket av sin smak eller kvalitet.
Kycklingdelar, som bröst, lår eller vingar, bör däremot användas inom 9 månader. Detta beror på olika faktorer, som bland annat hur kycklingen har behandlats före frysning och vilken typ av förpackning som har använts.
Hela kycklingar kontra kycklingdelar
Om du funderar på om det är bättre att frysa in hela kycklingar eller kycklingdelar bör du ta hänsyn till flera faktorer.
Hela kycklingar tenderar att hålla sig mer fuktiga och bevara sin kvalitet bättre.
Kycklingdelar är däremot mer lättillgängliga för snabb matlagning och behöver inte lika mycket tid för upptining.
Vad du väljer beror på dina matlagningspreferenser och hur snabbt du planerar att använda den frysta kycklingen.
Färsk kontra tillagad kyckling
Oavsett om du funderar på att frysa in rå eller tillagad kyckling måste du också fundera över livsmedelssäkerheten.
Färsk, rå kyckling bör användas inom 1-2 dagar i kylskåpet, men kan vara fryst i upp till 1 år.
Tillagad kyckling kan däremot hålla i upp till 4 dagar i kylskåpet och runt 4 månader i frysen.
Var noga med att hantera både rå och tillagad kyckling på säkraste sätt, inklusive noggrann upptining och tillagning med angiven temperatur vid matlagning.
Tips på hur man bäst utnyttjar fryst kyckling
Kyckling är ett otroligt mångsidigt kött, full av smak och passar in i en rad olika rätter. Att använda fryst kyckling effektivt och säkert kräver dock lite extra know-how.
Från avfrostning till tillredning ger vi dig följande tips för att få ut mesta möjliga av din frysta kyckling:
- Tina aldrig kyckling i rumstemperatur – använd kylskåpet eller kallt vatten i stället.
- Tina alltid kyckling helt innan den tillagas.
- Förvara aldrig upptinad kyckling för länge i kylskåpet. Använd den inom 48 timmar.
- Se till att den tillagade kycklingen når en intern temperatur på 74°C innan du äter den. Bakterier brukar sägas dö direkt vid en temperatur på 70°C.
Att följa dessa riktlinjer hjälper inte bara till att säkerställa att din kyckling är säker att äta, de bidrar också till att producera välsmakande rätter varje gång.
Kom ihåg att även om kyckling kan vara frys-säker under en längre period, så kan smak och textur förändras mycket över tiden. Därför är det bäst att använda kycklingen inom dess rekommenderade tidsramar.
Så tinar du fryst kyckling på säkraste sätt

Tinande av fryst kyckling kan vara en källa till livsmedelsburen sjukdom om det inte görs korrekt. Detta beror på att levande bakterier som kan ha varit närvarande innan du frös in kycklingen, kan börja växa igen – även vid temperaturer så låga som 5°C.
Så hur går man tillväga för att tina kyckling på ett säkert sätt?
En metod är att flytta kycklingen från frysen till kylskåpet. Kycklingen bör vara i en tunn förpackning och placeras på en tallrik eller en skål för att fånga upp eventuellt smältvatten.
Det tar ungefär 24 timmar att tina 2,5 kg kyckling i kylskåp, så se till att planera i förväg.
Ett alternativ till att tina kyckling i kylskåp är att använda sig av kallvattenmetoden. För detta behöver du bara placera din förseglade påse kyckling i en skål med kallt vatten. Byt ut vattnet cirka var 30:e minut för att hålla vattnet kallt och för att försäkra dig om att kycklingen tinas upp i rätt temperatur.
Smarta tips på hur du använder upp din frysta kyckling
Har du massor av fryst kyckling men är osäker på vad du ska göra med den? Undrar du om du laga mat direkt med fryst kyckling?
Ja, det kan du definitivt! Se bara till att tillagningstiden ökas med cirka 50%. Tänk också på att denna metod passar bäst för recept som kräver långsam matlagningstid, så att kycklingen hinner laga helt igenom.
Att laga maträtter som kräver mindre bitar kyckling kan vara lite knepigare när du använder frysta filéer. Men misströsta inte. Ett bra tips är att först bryna din portion kyckling (ja, även om den är fryst) separat och sedan laga kycklingen tillsammans med ingredienser som används för att göra grytor, curryrätter och soppor. Det färdiga resultatet? Mättande och goda måltider som snabbt kan bjudas på med mycket lite ansträngning!
Vanliga misstag att undvika när du fryser in kyckling
När du fryser kyckling är det lätt att göra misstag som kan påverka livsmedelssäkerheten och kvaliteten på din kyckling. Att undvika dessa vanliga fallgropar kan hjälpa till att bidra till att din frysta kyckling alltid är i topp-skick och redo att förtäras.
Här är några tips om att vanliga misstag som kan undvikas:
- Vänta inte för länge med att frysa in nyköpt kyckling.
- Frys inte in kyckling som har tinats efter att redan varit fryst
- Frys inte in kyckling i för stora mängder utan tillräcklig märkning och rotation.
- Spara inte rester utan rätt skydd från frysen.
Att minnas dessa tips kommer att hjälpa dig behålla hög kvalitet på din frysta kyckling och att undvika oönskade överraskningar när det är dags att laga mat.
Att inte märka upp frysförpackningarna rätt
Märkning kan kanske verka självklart när du fyller din frys med kyckling. Men att hoppa över detta lilla steg kan skapa stor förvirring senare när du behöver snabbt hitta vad du vill ha.
Märk gärna varje förpackning med innehåll och datum innan du lägger dem i frysen. Det hjälper dig att snabbt identifiera köttet och hålla koll på hur länge det har varit fryst. Att använda tydliga etiketter och märkning hjälper mycket i längden. Genom att göra det till en vana att alltid märka maten innan du fryser in den, kommer du att spara tid och minska stress i köket när du förbereder dina måltider.
Att tina och frysa in köttet upprepade gånger
En vanlig missuppfattning är idén om att det är säkert att tina upp och frysa in kyckling om och om igen.
Sanningen är att hälsorisken inte ligger i processen att frysa in kycklingen, utan det är snarare den upprepade upptiningsprocessen som kan orsaka problem.
När kyckling tinas i rumstemperatur under för lång tid kan bakterier börja växa. Dessa bakterier förökas då vid varje upptiningsprocess och kommer inte att dö ut vid nedfrysning, utan bara inaktiveras temporärt. Så om du tinar om kycklingen, lämnar den ute för länge och fryser in den igen, så kommer alla bakterier som att vara kvar när du tinar om det nästa gång.
Detta skulle kunna leda till matförgiftning. Så om du behöver tina kyckling, se då till att du har en plan för att använda den och försök undvik att behöva frysa in den igen.