Att träna på löpband är en fantastisk möjlighet för dig att komma i bättre form eller att toppa din befintliga form. Löpbandet lämpar sig för såväl distanslöpning som intervallträning eller promenader, oavsett väder och årstid. Här ger vi dig den information du behöver för att komma igång med din träning. Du får också veta vilket löpband vi rankar som bäst i test för 2024.
Vad är ett löpband?
Det är ett träningsredskap som tillåter dig att löpträna hemma (eller på gymmet), oavsett årstid och under den del av dygnet som du själv föredrar.
Vem använder ett löpband?
Löpbandet, springband, eller löparband som det också kallas, används av dig som tycker om löpning som träningsform.
Du kan använda det för allt från distanslöpning eller intervallträning till promenader och powerwalks. Många tycker även om att köra backträning, eftersom du själv kan ställa in löpbandets lutning.
Finns det olika typer av löparband?
På marknaden erbjuds både löpband och promenadband. Promenadbanden är lite enklare till sin karaktär och tål inte samma belastning.
De har dessutom en kortare löpyta än löpbanden eftersom du inte tar ut stegen lika mycket när du promenerar som när du springer. Fördelen med ett promenadband är att det oftast är billigare.
Beroende på tillverkare och prisklass kan ett springband ha olika motorkapacitet, drivning, löpyta, funktioner och tillbehör. Läs mer om detta i köpguiden nedan.
Köpguide
Det första du bör fundera över är såklart vad du vill använda bandet till. Kommer du att promenera eller löpträna på ditt band? Är huvudsyftet att promenera kan du klara dig med ett promenadband. Är du istället intresserad av löpträning så ska du köpa ett löpband.
Hur mycket vill du betala?
Fundera över hur mycket pengar du är beredd att lägga på ditt löpband. Vill du ha ett bra och funktionellt löparband kommer det att kosta minst 6 000-10 000 kr. Det finns också dyrare varianter på från 10 000-20 000 kr och uppåt. Dessa löpband är oftast riktigt bra och håller en väldigt bra kvalité.
Jämförelsevis kan nämnas att de springband som du ser på gymmet går loss på mellan 50 000-100 000 kr. Träningsmaskinerna på ett gym ska tåla riktigt tuff belastning och användas av många olika personer av olika längd och tyngd och med olika träningsvanor.
Tyvärr kan vi konstatera att kvalitén på löpbandet ofta avspeglas på prislappen. Men inte alltid. Därför kan det vara bra att fråga runt bland vänner och bekanta. Kanske har någon tips på ett riktigt prisvärt alternativ. I vår topplista över bästa löpband 2024 presenterar vi några band i olika prisklasser, som alla håller riktigt bra kvalité.
Kapacitet och funktioner
Inför ditt köp bör du också ta hänsyn till din egen längd, steglängd och löpstil. Är du lång har du längre löpsteg än vad en kort person har. Tycker du om att springa snabbt behöver du också en större löpyta. De olika bandens löpyta kan variera mellan ca 120-150 cm.
Hur många hästkrafter (hk) springbandet har avslöjar dess motorkapacitet. För de allra flesta är 2 hk fullgott. Har du ett med 2 hk kan du träna ca 2 timmar per dag utan problem.
Ett löpband med större motor, det vill säga med mer än 2.5 hk, lämpar sig för tuffare träning. Om du vill köra lite tuffare intervaller eller längre träningspass, eller om ni är flera i hemmet som ska använda det kan du behöva ett band med åtminstone 2,5 hk. Högre hästkrafter innebär också att bandet kommer att gå jämnare.
Sist, men inte minst kan du titta på löpbandets olika funktioner. Det är en fördel med många olika funktioner eftersom det ger dig möjlighet att variera din träning. Löpband kan ha förprogrammerade program, exempelvis för fettförbränning, pulsträning eller backträning. En del är också utrustade med funktioner för att skapa egna träningsprogram.
Löpband Bäst i Test 2024
Nedanför listas de löpband som vi anser vara allra bäst på marknaden. De band som kommit med på vår topplista har bedömts utifrån pris, kvalité och funktionalitet. Tidigare omdömen från kunder har också varit en viktig faktor.
#1 Sole Fitness F63 – Bäst i Test!
Återigen är Sole Fitness F63 det bästa löpbandet enligt oss! Detta är ett lite dyrare band men med så god kvalité att det lätt kan konkurrera med flera av de riktiga premiummodellerna. Utmärkt för dig som har höga krav på din träning. Vi vill också tillägga att detta springband har blivit utsett till bäst i test i både svenska och amerikanska tester.
En robust och kraftigt kvalitetsband för hemmet
Sole Fitness F63 är ett riktigt kraftpaket som är utrustat med en motor på 3 hk. Detta gör att du kan springa i upp till 20 km/h med en lutning på upp till 15 grader. Har du barn i huset och är orolig att de på något sätt ska skada sig behöver du inte oroa dig, du kan enkelt låsa bandet så det blir helt säkert.
SOLE fitness är en stor aktör i branschen och är kända för att bygga premiumprodukter för de medvetna konsumenterna. Inga taffliga lågbudgetmodeller kommer från deras fabriker. F63 är inget undantag och har fått del av hög byggkvalité och delar som vanligtvis bara återfinns i dyrare modeller.
Stor löpyta, inbyggda högtalare och lättanvänd display
Sole Fitness F63 har en väl tilltagen löpyta på 51 x 152 cm så du behöver inte stirra rakt ner i bandet och oroa dig för att trampa fel (vilket man tyvärr kan behöva med många budget-löpband).
En kul funktion som man ibland hittar på lite dyrare löpband som detta är inbyggda högtalare. Här kan du ansluta med bluetooth och lyssna på musik, podcast eller varför inte en ljudbok. Displayen som finns är skön att titta på med sin blåa ton. Den är också användarvänlig och enkel att förstå. Den visar alla viktiga parametrar som tid, hastighet, kalorier, lutning, puls, distans och takt.
På panelen finns det ett USB uttag så du kan ladda din mobil, surfplatta och liknande medan du tränar. Det finns även en inbyggd hållare för surfplattor. Sole Fitness F63 kan också anslutas till och användas med träningsappen Zwift.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Träningspartner!
#2 Sole Fitness F85
Sole Fitness F85 är ett riktigt bra premiumval. Detta är ett löparband för dig som ställer höga krav på din träning, som elitmotionär eller professionell, och som har en lite högre budget. Detta band blev utsett till bästa löpbandet 2016 av sidan Bäst i Test och blev dessutom en försäljningssuccé på hemmamarknaden i USA. Bandet är utrustat med 4 hk och en löpyta på 152 cm. Som kuriosa kan nämnas den inbyggda fläkten.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Träningspartner!
#3 Master Fitness T20
Master Fitness T20 är det bästa löpbandet i allroundkategorin enligt oss och hamnar därför som nummer ett på topplistan. Det är ett riktigt prisvärt löpband med 2 hk och en löpyta på 130×46 cm.
Bandet har 25 inbyggda program att välja mellan och har blivit rankat som nummer 1 av sajten Bäst i Test. En stor fördel med detta band är att det kan simulera en backe med lutning på hela 16%.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos FitnessTemplet!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Gymgrossisten!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sportgymbutiken!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Träningsmaskiner.com!
#4 Master Fitness T25
Ett kvalitativt och populärt löpband med riktigt bra prestanda är Master Fitness T25. De största fördelarna med detta band är den kraftfulla motorn på 2,5 hk och maxhastigheten på 20 km/h. Detta gör att det passar utmärkt för tuffare träning så som intervallpass. Bandet har 36 inbyggda program.
Nyhet: Den senaste modellen av detta band är nu uppdaterat så det fungerar med den populära träningsappen Zwift.
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos FitnessTemplet!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Sportgymbutiken!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos CDON!
Klicka här för att läsa mer och se bästa pris hos Träningsmaskiner.com!
För- och nackdelar med att träna på löpband
Att träna på löpband innebär att du har i princip obegränsade möjligheter att kombinera hastighet, distans och lutning för din löpning. Detta gör att du själv kan utforma din träning efter dina behov och att löpbandsträningen kan bli riktigt givande.
Fördelar
Här uppe i Skandinavien är löpsäsongen utomhus något begränsad. Självklart kan du springa utomhus även i kyla och rusk.
Fördelen med att ha ett löpband hemma är dock att du själv kan välja vart du vill träna beroende på årstid och väder. För du håller väl med om att det kan vara skönt att ta ett pass inomhus ibland? Att slippa springa utomhus de kalla vinterdagarna, eller de regnigaste höstdagarna.
En annan fördel med springbandet är att det tillåter dig att springa när på dygnet som du själv önskar. Du behöver inte ta hänsyn till mörker på samma sätt. Kanske känner du dig otrygg med att vara ute och springa mitt i natten. Med ett löparband slipper du denna känsla.
Har du allergier, exempelvis pollenallergi, kan löpbandet rädda dig under de värsta månaderna.
Gillar du att multitaska? En fördel med löparbandet är att det tillåter dig att motionera samtidigt som du tittar på exempelvis TV eller er på film eller serier.
Löparbandet har dessutom en fördel i att det absorberar kraften från dina steg. Därför är risken för skador lägre vid löpbandsträning än vid exempelvis löpning på landsväg. Har du tidigare skadat dig och håller på med rehabilitering kan bandet vara till stor hjälp på vägen.
Nackdelar
Nackdelarna med löpband är delvis desamma som fördelarna, om man vänder på kuttingen. Med löpbandet finns risken att du inte kommer ut i naturen lika mycket, eftersom det är så enkelt och lättillgängligt att träna hemma.
Kanske borde du fokusera på din kropp och hur det känns i den när du tränar, därför är det kanske inte lika bra som det låter att se på TV samtidigt som du löptränar?
Vårt tips är att göra det som känns bra för dig. Trivs du med att träna hemma, så gör du det. Det är bättre att träna och titta på TV än att inte träna alls. För lite variation – utmana dig själv genom att ställa en spegel framför springbandet, snart har du fått in ett riktigt bra löpsteg.
Att se upp med vid löpbandsträningen är att du kommer att missa en del muskler som du aktiverar vid vanlig löpning. Därför kan det vara bra att variera löpbandsträningen med löpning på fast underlag och att variera dina träningspass vad gäller fart, lutning och tid.
Hur använder jag det?
Att träna på löpband är idealiskt för dig som nybörjare. Har du inte provat det förut bör du börja med att variera löpning och gång.
- Börjad med att mjuka upp fötter och hälsenor genom några enkla rörelser.
- Starta med att gå i några sekunder.
- Höj farten till din önskade distansfart alternativt till något fortare än den kommande distansfarten. Håll isåfall den snabbare farten i en minut. Vila. Dra sedan igång distanslöpningen.
När du väl kommit igång med löpningen och känner dig trygg med löpbandet kan du jogga, springa, köra backträning och till och med motståndsträna genom att variera lutning och hastighet. De flesta löpband är dessutom utrustade med förprogrammerade träningspass som du kan använda dig av när fantasin tryter.
Andra tips på vägen
Komplettera bandlöpningen med löpning på fast underlag för att inte helt tappa känslan och muskelkontakten för vanlig löpning.
Riktigt kul och givande kan det vara att löpträna på bandet när du vill jobba med fartlek eller intervaller, eller varför inte mer backlöpning. Lycka till!
Äldre utgångna modeller
Nedanför är några utgångna modeller som tyvärr inte längre finns att köpa. Men vi låter de ändå ligga kvar i artikeln för den som vill se vad som funnits tidigare.
Abilica Trex 7
Abilica Trex 7 kom med på topplistan på grund av sitt pris i kombination med dess funktioner. Detta är ett riktigt bra ”budgetband”. Motorkapaciteten ligger på 1,75 hk, vilket gör det lämpligt för motionsträning och uppvärmning innan annan träning. Löpytan är 130 cm och maskinen är utrustad med 12 olika träningsprogram.
Abilica Stream TM X
Abilica Stream TM X är ett bra band i mellanprisklassen. Det har en motorkapacitet på 2,5 hk och en toppfart på 18 km/h vilket kan passa även dig som tränar en hel del och ställer högre krav på ditt löparband. Detta löpband har inbyggda högtalare och en integration med Google maps, vilket gör att du kan planera att löpa en faktisk sträcka, men på ditt löparband istället.